برنامه تداوم کارکرد یا BCP چیست و چه ضرورتی دارد؟

اطلاعات محتوای کاربردی

برنامه تداوم کسب و کار برای هر سازمانی ضروری است و می‌تواند به آماده‌سازی یک شرکت برای مواجهه با رویدادهای غیرمنتظره کمک کند. با در دست داشتن یک برنامه تداوم کسب و کار (Business Continuity Plan) یا به اختصار BCP، اطمینان حاصل می‌کنید که در صورت بروز فاجعه، کسب و کار شما برای مواجهه با آن به‌خوبی آمادگی خواهد داشت. در این مطلب، شرح می‌دهیم که برنامه تداوم کسب و کار یا BCP چیست، چرا مهم است.
  • مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه
  • دسته: دانستنی‌های حوزه بحران
  • تاریخ ثبت: 1402/05/10
  • تعداد بازدید: 687

برنامه تداوم کسب و کار یا BCP چیست؟

برای طراحی برنامه‌ی تداوم کسب‌وکار، ابتدا باید تهدیدات/ خطرات و موارد اضطراری احتمالی را که ممکن است در طول فعالیتش با آن‌ها روبه‌رو شود، شناسایی کند. خطرات مشترکی که ممکن است شناسایی شوند، شامل حملات سایبری و بلایای طبیعی، مانند سیل و طوفان، هستند.

هدف اصلی این است که تعیین کنید چه رویدادهایی بر فعالیت‌های کسب و کار اثر می‌گذارند. پس از شناسایی این تهدیدات/ خطرات، ممکن است برنامه تداوم کسب و کار موارد زیر را مشخص کند:

پاسخ به سوال: چگونه تهدیدات/ خطرات خاص بر توانایی کسب و کار در پیشبرد فعالیت‌ها اثر می‌گذارند؟

پاسخ به سوال: در صورت وقوع حادثه، خسارت‌های پیش‌بینی شده به چه میزان است؟

ایجاد سازوکارهایی که به کاهش خطرات ناشی از تهدید کمک می‌کنند!

آزمایش منظم برای اطمینان از مؤثر بودن این سازوکارها.

بررسی دوره‌ای (سالانه) برنامه تداوم کسب و کار و اطمینان از به‌روز بودن و میزان اثرگذاری آن

 

برنامه تداوم کسب و کار (BCP) در واقع سندی است که اطلاعات مهم کسب و کار را که در موارد اضطراری یا غیرمنتظره موردنیاز هستند، خلاصه می‌کند.

 

تهیه‌ی برنامه‌ی تداوم کسب‌وکار می‌تواند در هنگام وقوع فاجعه و برای ادامه ‌دادن فعالیت‌ها به کسب و کار کمک کند. بدون این برنامه، ممکن است کسب و کار درآمدش را از دست بدهد، هزینه‌های بیش‌تری را صرف کند و به ‌طور کلی فعالیت‌های حیاتی آن مختل شود.

 

چرا برنامه تداوم کسب و کار یا BCP مهم است؟

طی چند سال اخیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در كشورمان رشد روزافزون و فراگیری داشته است كه جلوه‌هایی از آن را در پسوندهای «الكترونیكی» مانند دولت الكترونیكی، پول و بانكداری الكترونیكی، تجارت و داد و ستد الكترونیكی، آموزش الكترونیكی، انتخابات الكترونیكی و جنگ الكترونیكی شاهد هستیم. تردیدی نیست هدف از به كارگیری این فناوری، بهره‌برداری مؤثر از عنصر با ارزش و حیاتی «اطلاعات» است. در دنیای امروز دیگر صرفا ابتكار عمل در دست كشورهایی نیست كه منابع فسیلی و معدنی در اختیار دارند بلكه از آن كشورهایی است كه بر منابع اطلاعات تسلط دارند.

همانطور كه در بند «ب» ماده 44 قانون برنامه چهارم توسعه اشاره شده، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و تحقق جامعه اطلاعاتی بر پایه دو زیرساخت مهم شكل می‌گیرد: اول مراکز داده‌ای (Data Center) و دوم زیر ساختار ارتباطی (Switching Network). با توجه به اینکه مراکز داده محل نگهداری و پردازش انواع اطلاعات ارزشمند و بعضاً حساس و حیاتی هستند، باید از آنها در برابر انواع تهدیدها و بلایا محافظت کرد. چرا که در صورت بروز یک حادثه جزئی ممکن است خسارات جبران ناپذیری، به ویژه به داده‌ها و اطلاعات ارزشمند موجود در این مراکز وارد آید. بنابراین در طراحی ساختار مراکز داده باید همواره سه اصل اساسی امنیت، ایمنی و پایداری مورد توجه قرار گیرد.

با توجه به نقش، اهـمیت و حساسیت‌ مراکز‌ داده و زیرساخت‌های ارتباطی‌، لازم است این‌ موضوع‌ به صورت ریـشه‌ای و اصـولی و از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد. از سویی تهدیدات/ خطرات متصور در‌ این‌ حوزه‌ بسیار‌ متنوع بوده‌ و ابـعاد‌ مـختلفی‌ نیز‌ دارد. لذا با نـگاهی فـراتر از نگاه بخشی، می‌توان به این موضوع نگریست و ابعاد مختلف تهدیدات/ خطرات، بررسی و راهکارهای عـملی و اجـرایی متناسب‌ ارائه گردد.

 

برای دستیابی به اطلاعات تکمیلی در خصوص تهیه برنامه تداوم کسب و کار یا BCP، با ما همراه باشید.

مطالب مرتبط
آخرین مطالب

با تایید این پیام، با سیاست حفظ حریم خصوصی و استفاده از کوکی های ما موافقت می کنید.