پایگاه جامع مدیریت بحرانهای طبیعی و انسانساز ایران؛ اولین و تنها مرجع جامعِ تخصصی در حوزههای فنی، علمی و اجرایی بحرانهای طبیعی و انسانساز (پدافند غیرعامل) در کشور ایران است.
تماس با مایزد با فرونشست، در خود فرو میرود
در برخی از لایههای آهکی و مشابه آن، افت شدید سطح آب زیرزمینی باعث وقوع فروچاله در سطح زمین میشود. در حال حاضر دشت یزد اردکان از جمله دشتهای شاخص استان یزد است که با این چالش روبروست.
طبق مطالعات صورت گرفته در استانهایی مانند کرمان، یزد، خراسان جنوبی، هرمزگان، همدان، خراسان رضوی، فارس، مرکزی، قم و سمنان، وابستگی به آبهای زیرزمینی نسبت به دیگر استانهای کشور به مراتب بدتر است. در این استانها بیش از 75 درصد از آب مصرفی از آبهای زیرزمینی تأمین میشود که یکی از پیامدهای آن افت سفرههای زیرزمینی آب و فرونشست زمین و ایجاد فروچالهها است. فرونشست زمین امروز به یکی از بحرانهای طبیعی تبدیل شده و میتوان از آن به عنوان تهدیدی جدی برای زمین یاد کرد، تهدیدی که نه فقط دشتها بلکه شهرها و روستاها و حتی آثار تاریخی موجود در آنها را نیز تهدید میکند.
مدیرکل مدیریت بحران استان یزد درباره بیشترین فرونشست زمین در استان، این پدیده را مربوط به شهرستانهای یزد، میبد و اردکان عنوان کرد که در نتیجه مطالعاتی که بین سالهای 2017 تا 2019 محدوده تحت تأثیر فرونشست را بررسی کرده، به دست آمده است. بر اساس نتایج این مطالعات، شهرستانهای میبد، اردکان، اشکذر، بفروئیه، زارچ، شاهدیه و احمدآباد دارای بیشترین نرخ فرونشست در سال هستند. این محدوده همچنین 38 روستا و مرکز جمعیتی از جمله روستاهای با بیشترین جمعیت به ترتیب شامل روستاهای دهنو، ترک آباد، محمدآباد، رکن آباد، مزرعه بیده را نیز در بر میگیرد. بنا به تعریف یونسکو فرونشست عبارت است از فروریزش و یا نشست سطح زمین که به علتهای متفاوت در مقیاس بزرگ روی میدهد. به طور معمول این اصطلاح برای حرکت قائم رو به پایین به کار میرود. پدیده فرونشست زمین، فروریزش یا نشست رو به پایین سطح زمین است که میتواند دارای جابهجایی افقی کم باشد. ملک زاده با بیان اینکه سابقه فرونشست زمین در ایران به بیش از 40 سال میرسد، بیان کرد: فرونشست در اکثر دشتها و آبخوانهای ایران رخ داده و گزارش شده است. به طور کلی میتوان گفت که همه دشتهای ایران مسلماً با فرونشست زمین مواجه شدهاند.
مدیرکل مدیریت بحران استان یزد با تاکید بر اینکه امروز هم برای مقابله با مخاطره فرونشست دیر است، 10 راهکار و اقدام مدیریتی استان برای کاهش آسیب پذیری فرونشست را بیان کرد. وی از تهیه نقشه گسلهای استان و مشخص کردن میزان جابجایی و موقعیت آنها، تهیه نقشه پهنه بندی فرونشست برای تعیین میزان پوشش پهنه بندی فرونشست دشتهای استان از کشور، زون بندی مناطق تحت تأثیر فرونشست برای تعیین زون های دارای خطر با شاخص میزان و درصد فرونشست در مناطق شهری و زیربنایی از سوی سازمان زمین شناسی با همکاری وزارت کشور سازمان مدیریت و برنامه ریزی و سازمان مدیریت بحران خبر داد. ملک زاده از دیگر راهکارها را مشخص کردن چاههای مجاز و غیر مجاز و کنترل دبی مصرفی و جلوگیری از حفر چاههای غیر مجاز توسط شرکت آب منطقهای و بررسی کیفیت زیرساختهای شهری در روبرویی با پدیده فرونشست جهت دور کردن سازههای زیربنایی و خدماتی اعم از لوله کشیهای آب و گاز و تأسیسات برق از نقاط پرخطر با محوریت وزارت نیرو نام برد. بررسی وضعیت کشت محصولات کشاورزی و تغییر نوع کشت با توجه به محدودیت منابع آبی و نظارت بر کشاورزی در مناطق بی آب دارای سابقه خطر فرونشست توسط سازمان جهاد کشاورزی و با هدف کاهش مصرف آبهای زیر زمینی و بررسی وضعیت قناتها و جلوگیری از انسداد و از بین رفتن آنها توسط سازمان جهاد کشاورزی از دیگر راهکارهای مدیریت بحران استان در مواجهه با فرونشستها است. تولید محتوا و برنامههای آموزشی در راستای فرهنگ سازی کاهش مصرف آب و حفظ زمین برای آیندگان توسط صدا و سیما و رسانههای محلی نیز از اولویتهای استان برای جلوگیری از افزایش فرونشست است. وی با بیان اینکه این موارد در ستاد مدیریت بحران استان در حال بحث است و نشستهایی برای رفع آن در دستور کار این ستاد قرار دارد، بر ضرورت مدیریت منابع آبی و کاهش برداشتها برای افزایش فرونشستهای آینده تاکید کرد.
در کشور به صورت سالانه نزدیک به 98 میلیارد مترمکعب آب مصرف میشود که از این بین 55 درصد توسط منابع زیرزمینی و 45 درصد دیگر توسط منابع آب سطحی تأمین میشود البته توزیع استانی برداشت آب زیرزمینی در استانهای مختلف کشور به یک اندازه نیست. بررسیها نشان میدهد در برخی استانها سهم منابع زیرزمینی در تأمین آب مورد استفاده به شدت افزایش یافته است. به عنوان نمونه در استان کرمان حدود 93 درصد از آب مصرفی از طریق چاههای زیرزمینی تأمین و در استان یزد نیز حدوداً 91 درصد از آب مصرفی از آبهای زیرزمینی برداشت میشود. به طور کلی در 21 استان کشور بیش از 50 درصد از آب مصرفی از منابع زیرزمینی برداشت میشود، وضعیتی که در آن قرار داریم و طی یک روند صعودی سبب شده است تا اکنون با رقمی معادل 143 میلیارد مترمکعب کسری تجمعی آب زیرزمینی رو به رو باشیم و این روند موجب پایین رفتن سطح آب در آبخوانها و در نتیجه برداشت آب از قسمتهای عمیقتر شده است. 70 درصد استانها درگیر این مساله شدهاند که با کنترل برداشت منابع آبهای زیرزمینی میتوان این مساله را مدیریت کرد. اکنون از 609 محدوده مطالعاتی آبهای زیرزمینی 414 محدوده وارد نقطه بحران شدهاند بنابراین زمانی که موضوع آب مطرح میشود دو مساله حکمرانی آبهای سطحی و تعادل آن با حکمرانی آبهای زیرزمینی مورد توجه قرار میگیرد. در برخی از بخشها میزان برداشت آبهای زیرزمینی بیشتر بوده و با شرایط بحرانیتری مواجه هستیم، اکنون در دشتهای استانهای مشهد، تهران، قزوین، کرج، فارس، اصفهان، کرمان، یزد و به طور کلی 70 درصد استانها با موضوع فرونشست مواجه هستیم.
با تایید این پیام، با سیاست حفظ حریم خصوصی و استفاده از کوکی های ما موافقت می کنید.
0 نظر