صفر تا 100 تهیه نقشه خطرپذیری مخاطرات طبیعی را با ما بیاموزید!
کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص و وجود کوهها و گسلهای فراوان (که حدود 90 درصد سطح آن را میپوشانند) همواره در معرض رخداد حوادث طبیعی مختلف قرار داشته است. در واقع کشور ایران یکی از زلزلهخیزترین کشورهای جهان به شمار میرود. بر اساس آمار 17.6 درصد از زمینلرزههای جهان به کشور ما اختصاص دارد. این میزان حدود 3 برابر زمینلرزههای مخرب کشور زلزلهخیزی مانند ژاپن (با 7.1 درصد) میباشد. بر طبق آمار رسمی هر 10 سال یک زمینلرزه با بزرگی بیش از 7 ریشتر، هر سال به طور متوسط 1.3 زمینلرزه با شدت بین 6 و 7 ریشتر و 10 زمینلرزه با بزرگی بین 5 و 6 ریشتر در ایران رخ میدهد. رخداد این زمینلرزهها عامل 6 درصد از تلفات جانی کشور در 25 سال اخیر میباشد.
همچنین، به علت تغییرات اقلیمی و وضعیت جغرافیایی، همواره در معرض خطر وقوع سیلاب بوده و آمار خسارات مالی و بعضا جانی ناشی از سیلاب در کشور، بسیار قابل تأمل و نگران کننده است. از سویی، به علل سوء مدیریتهای متعدد در سالیان متوالی، مخاطره فرونشست در کشور در وضعیت بحرانی قرار داشته و بطور کلی وقوع سایر مخاطرات طبیعی نیز غیرقابل اجتناب میباشد.
از این رو ارزیابی ریسک مخاطرات بسیار حائز اهمیت است و یکی از اصلیترین اقدامات بدین منظور، تدوین و تحلیل نقشههای خطرپذیری است.
تهیه نقشه خطرپذیری علاوه بر اهمیت آن از جنبهی مدیریت بحران، از منظر قانونی نیز به عنوان یک الزام تعیین شده است. در پیوست کاهش خطر مبتنی بر برنامه ملی کاهش خطر ذیل قانون مدیریت بحران، یکی از اصلیترین رئوسی که به دستگاههای متولی الزام شده است، تهیه پهنههای خطر میباشد.